Portofolii de portret la Atelierul de fotografie

Portofolii de portret la Atelierul de fotografie
Ediția a XXVI-a / 2017

Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva / Miercuri, 5 aprilie 2017 / ora 18:00
Prezintă: Andrei Rosetti, Grigore Roibu, Adrian Stoica, Ovidiu Manoilescu și Iulian Solda;
În deschidere: Sabrina Luca, Flavia State, Ramona Nemeș.

Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni vă invită miercuri, 5 aprilie 2017, începând cu ora 18:00, în Sala Multimedia din cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță” (locația de pe Str. Titu Maiorescu, fostul liceu „Traian”) la cea de-a XXVI-a întâlnire Atelierul de fotografie.

Pe lângă cei 5 fotografi care și-au anunțat prezența, toți participanții care doresc să prezinte portofolii legate de portret sunt bineveniți! Vor avea parte de o analiză profesionistă asupra fotografiilor pe care le realizează și vor primi sfaturi din partea celor mai buni fotografi portretiști.

Ediția propune un subiect extrem de accesibil tuturor și, în același timp, dificil, când este vorba de a-l imortaliza. Figura umană este genul plastic cel mai frecvent în abordările tematice ale artelor vizuale. Reprezentarea corpului uman, în toate formele artei, poate fi înțeleasă ca o modalitate de a imortaliza timpul și de a reconstitui momentul. Arta de a realiza un portret, ca modalitate de transpunere a trăirilor, este una dintre preocupările marilor fotografi. Fotografia de portret propusă în cea de-a XXVI-a ediție AF, va îndruma pașii celor ce îndrăgesc acest gen fotografic în obținerea unor fotografii memorabile. „În artă, trecutul fiecăruia dintre noi contează dar, din când în când, apar oameni care sfidează timpul și timpurile. A culege frânturi din realitatea culturală înseamnă a vorbi, în ultimă instanță, despre noi înșine. Portretul este unul dintre cele mai fascinante și iubite genuri fotografice, care înseamnă ceva mai mult decât simple imagini de familie sau cu prietenii”, spune Grigore Roibu, organizator al AF.

În această ediție AF, Andrei Rosetti va face o scurtă prezentare, prin intermediul fotografiilor realizate de-a lungul timpului, arătând publicului cum personalitatea celui fotografiat se proiectează, apoi, asupra fotografului. Grigore Roibu va vorbi despre fotografia surprinsă în mediul natural, cu persoane pe care nu le cunoști, în comparație cu cea construită în studio, cu modele ce pot face portretul mai sincer, având scopul de a transmite o emoție. Adrian Stoica va prezenta o parte din experiența pe care a acumulat-o în fotografia de modă iar Ovidiu Manoilescu ne va ajuta să descifrăm tainele fotografiei de stradă, cu portrete realizate alb-negru pentru a esențializa expresii surprinse în mediul urban. Iulian Solda va expune o „galerie” cu oameni aflați în diferite ipostaze, gesturi și stări sufletești surprinse la diferite evenimentele la care participă.

Întâlnirile Atelierul de fotografie, ca oportunitate educațională non formală, și-a manifestat mereu dorința de a strânge legătura dintre fotografii profesioniști și elevii dornici de a învăța tainele artelor vizuale. În acestă ediție vor fi invitați doi elevi, cu două proiecte diferite. Sabrina Luca, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Decebal”, va prezenta proiectul „Poveștea din spatele blocului” și Flavia State, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte Plastice „Sigismund Toduță”, va expune schița primului ei proiect fotografic în care încearcă să îmbine două pasiuni, dansul și arta, proiect intitulat „Dans”.

Tot în deschiderea ediției, Ramona Nemeș va prezenta un proiect fotografic inedit, sub forma unui jurnal de călătorie, realizat timp de o lună, în una dintre cele mai spectaculoase zone montane din lume. Seria de fotografii intituală „O lună în Nepal”, spune impresiile ei de călătorie din satele pe care le-a vizitat în inima munților Himalaya. Ramona Nemeș este profesoară de informatică în cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță.

În cea de-a XXVI-a întânire AF vom expune câteva noțiuni teoretice, tehnice și de încadrare / compoziție a figurii umane și vom reaminti care sunt pașii pentru organizarea unei ședințe foto. Sfaturile pe care le vor primii participanții sunt utile în abordarea creativă a portretului. Vom oferi o colecție de imagini premiate în cadrul unor saloane internaționale de fotografie și vom arăta cum se fotogrfiază copii, care sunt elementele ce trebuiesc abordate în fotografia de nuntă, fashion art, budoar sau cea de studio.

Va fi o seară plină de proiecții, cu multe fotografii și povești de fotograf, la care se adaugă analize și discuții alături de fotografi cu experiență în domeniul portretului, într-un cadru relaxat, în care notele, prezența și stresul cursurilor obligatorii vor fi lăsate de o parte.
Cea de-a XXVI- a ediție AF va fi una pe care organizatorii o anunță extrem de spectaculoasă și vă așteptă în număr cât mai mare! AF este deschis tuturor celor pasionați de imagine, artă și fotografie. Intrarea este liberă.

Share: