Rătăcit în HD – un proiect fotografic realizat de fotograful Traian Urieș, membru AAFH

Traian Urieș este membru al Asociației Artiștilor Fotografi Hunedoreni încă de la începuturile acestei organizații. În anul 2016, Traian Urieș și-a propus să străbată județul Hunedoara, dintr-un capăt în altul, pe jos, alături de loialul său prieten, un ciobănesc german de 4 ani, Cezar, dormind doar la cort și călătorind doar pe jos, în cadrul unui proiect și în ideea de a fotografia și promova frumusețile și istoria Județului Hunedoara.

Astfel, în 2016, în decursul a 31 de zile, Traian Urieș a parcurs peste 400 de kilometri, a făcut sute de fotografii, a bătut asfaltul, dealurile și munții, pădurile întâlnite în cale, a dormit în tinda unor case părăsite și la cort, alături de Cezar. În ciuda căldurii, a momentelor dificile în care s-a rătăcit la propriu, a mers doar înainte. A început în 23 august 2016, plecând din Orașul Uricani, și a pus proiectul pe pauză în data de 24 septembrie 2016, în stațiunea Geoagiu Băi. Și asta din cauza condițiilor atmosferice, a frigului și a ploii, care l-au făcut pe Traian Urieș să înțeleagă că, de la aventură și plăcere ar fi trebuit să treacă la un alt nivel, respectiv, la supraviețuire.

De ce un astfel de proiect?

Răspunde chiar protagonistul. ”Totul a început de la o întrebare simplă: ce vede un turist care trece și se ”rătăcește” prin Județul Hunedoara sau chiar prin România, din viteza pasului, apelând doar la confortul minim, încercând să observe istoria și locurile prin care altădată, țăranii, mergeau doar pe jos?”

Așa se face că în 2016, de Ziua Mondială a Turismului, a apărut Turistul Rătăcit, proiect din care face parte și Rătăcit în HD. În 2017, Traian Urieș a continuat aventura Rătăcitului în HD, plecând spre nordul cel mai îndepărtat al Județului Hunedoara, de la Geoagiu Băi, spre Bulzeștii de Sus. De data aceasta a ales un traseu mult mai dur decât data trecută, cu urcușuri și coborâșuri, cu locuri necălcate de oameni, cu lipsă de apă, cu nervi, stres, oboseală maximă, cu trasee pe care în momentul de față doar Traian Urieș, Cezar și Radu Dorinel (un prieten care l-a însoțit în călătorie până aproape de momentul finiș) le cunosc. Din păcate, Cezar, cel mai bun prieten al fotografului hunedorean, nu a reușit să ducă la bun sfârșit călătoria din 2017 datorită faptului că a cedat fizic, traseul ales fiind prea dur pentru el, la Bulzeștii de Sus, după circa 150 de km, a fost preluat cu mașina de prietenul lui Traian Urieș, Ladislau Demeter, și readus acasă. După 8 zile de injecții, Cezar și-a revenit și și-a așteptat stăpânul cu o bucurie și nerăbdare de nedescris.

În ziua 11 Rătăcitul în HD a intrat în Hunedoara, locul de unde a plecat. Totul s-a terminat cu bine. O apariție la Antena 3 a Rătăcitului în HD se poate viziona aici sau aici. Urmează o expoziție cu fotografii din călătoria de peste 650 de kilometri realizată de Rătăcitul în HD, alias Traian Urieș. Jurnalul de zi cu zi îl poți vedea pe blogul personal al lui Traian Urieș, www.uriesblog.ro, foarte probabil și într-o carte destinată special acestei călătorii menită să scoată de la naftalină o parte din istoria și potențialul turistic al Județului Hunedoara.

Pagini de profil și de contact ale Rătăcitului în HD: Urieș Traian, Traian Urieș, Turistul Rătăcit, Cezar, www.fotografie.uriesblog.ro,

O mică expoziție de fotografie din călătoria celui Rătăcit în HD:

Share: