Arta Însuflețește Natura – Parcul Dendrologic Simeria – 2017

Aventura începe din nou. În același loc de care m-am îndrăgostit prin toamna lui 2001 și pe care l-am “povestit” tuturor de prin 2013 încoace. Vreme de doi ani am preferat să țin comoara la mine în suflet, gândindu-mă că o comoară este valoroasă doar atât timp cât rămâne necunoscută, misterioasă, ascunsă de privirile oamenilor. Într-o mare măsură cam așa este. Comorile descoperite și făcute cunoscute, nu mai rămân comori pentru mult timp. Ele devin lucruri comune care sunt uitate după alte descoperiri. Totuși, în cazul Parcului Dendrologic din Simeria, pentru mine lucrurile stau altfel.

După doi ani în care, împreună cu oameni frumoși, am făcut tot ce am crezut de cuviință pentru a promova această minune, oamenii, într-un număr foarte mare, au început să-l viziteze din nou. Parcul a revenit la viață, chiar dacă nu la viața de odinioară așa cum mulți se așteptau. Povestea lui este una pe cât de fascinantă, pe atât de vie, de plină de viață. De la 1700 încoace, a trecut prin multe și totuși a reușit să învingă vremurile și oamenii care-i doreau răul. Astăzi, Parcul Dendrologic Simeria trăiește datorită oamenilor care își aduc sufletele aici și lasă, fiecare, câte o bucățică din ele pe alei, prin copaci, prin iarbă și în apele care-l hrănesc. Pentru mine, Parcul Dendrologic Simeria este cel mai frumos loc de pe pământ, este locul unde pot să gândesc nestingherit, îmi găsesc liniștea și pot să visez. Am întâlnit prea mulți oameni pentru care acest loc este „acasă în sufletul meu” ca să pot să mă îndoiesc de ceea ce simt pentru el.

Acum câteva luni, prin iarna anului 2016, am fost invitat de cei din conducerea Parcului Dendrologic Simeria la o întâlnire cu mai mulți prieteni pentru a ne prezenta proiectul la care s-au gandit. Noi, cei prezenti acolo, trebuia doar să-i ajutăm sa realizeze acest proiect. Cei care lucrează la Parcul Dendrologic Simeria sunt oamenii care au ținut în viață acest loc și au avut grijă de tot ce este aici. Spun aici pentru că acest text îl scriu aflându-mă sub cel mai mare platan din Parcul Dendrologic Simeria. E minunat să poți face asta, ați putea încerca și voi măcar o dată.

„Arta Însuflețește Natura” este un nume care s-a născut în 2013 și sub care s-au desfășurat câteva evenimente în Parcul Dendrologic Simeria. “Când plouă mă trezesc lefter și caut sensul vieții precum Goethe” – poezie, pian și violoncel(Gabriel Bota, Paethra Marc, Ovidiu Marc și Alexandru Negriuc), “Syncreto” – arii de operă, operetă, dans și poezie(Cătălin Tibori & Co), “Nuanțe” – workshop și expoziție de fotografie, au fost primele evenimente culturale din Parcul Dendrologic Simeria. De ce “Arta Însuflețește Natura”? Pentru că natura poate învia prin artă și arta trăiește în și prin natură. Zilnic, în acest loc, sunt mii de concerte pe care le auzi printre frunze, indiferent de vremea de afară. E o artă pe care noi, oamenii, nu reușim nici măcar să o imităm.

Nu vreau să vă plictisesc foarte tare cu descrierea acestui parc și nici cu amintirile mele, vreau să vă las pe voi să-l descoperiți.
În aceste ultime rânduri o să vă prezint acest proiect așa cum l-am simțit eu din momentul în care mi-a fost descris: în 2017, din aprilie până în septembrie, vor avea loc șase expoziții de fotografie, care vor reuni viziunile a optsprezece fotografi. Aici puteți vedea locurile pe care deja le-ați văzut vizitând acest parc, dar într-o lumină diferită, prin alți ochi, prin ochii fiecărui fotograf care va expune. Pentru ca viziunile să fie cât mai multe, la fiecare expoziție vor expune trei fotografi, fiecare câte șase fotografii.

Toți suntem diferiți și fiecare vedem altfel lumea. Așadar, vă invit pe toți să vedeți povestea acestui loc prin ochii celor care expun și să vă plimbați în natură. Pentru ca parcul să ne poată primi de fiecare dată, vă rog să plătiți biletul de intrare(4 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii/pensionari/elevi/studenți).

 

Vă mulțumesc și vă aștept!
Cu multă nepricepere în ale scrisului,

Ovidiu Manoilescu
10 aprilie 2017
Parcul Dendrologic Simeria

Share:
Proiecte Fotografice
  • Sate la marginea lumii

    Sate la marginea lumii

    Proiect fotografic de Daniel I. Iancu Ideea s-a născut de mult. Nu am deslușit atunci, prin 2007, adică cu vreo 13 ani în urmă, că totul va deveni un proiect …Citeste mai mult »
  • Pe drumul aurului

    Pe drumul aurului

    Proiect fotografic de Grigore Roibu Aurul, galben şi strălucitor, considerat cel mai prețios metal, a exercitat o atracție inexplicabilă asupra oamenilor, din cele mai vechi timpuri și până în prezent. …Citeste mai mult »